maandag 8 november 2010

Ruimtetelescoop vindt 'onzichtbare' sterrenstelsels

Vijf sterrenstelsels, die zoveel stof bevatten dat ze geheel onzichtbaar zijn voor optische telescopen, zijn ontdekt op sub-millimeter golflengten met behulp van de Herschel telescoop.


Omdat het stof karakteristiek is voor jonge sterren, kunnen de ontdekte sterrenstelsels inzichten geven in het proces van stervorming. Jonge sterren in de stelsels verhitten het stof, waardoor het het kan worden waargenomen op infrarode golflengten. Door de afstand bevond de straling zich bij het bereiken van de Aarde en Herschel in het ver-infrarode en sub-millimeter golflengtegebied.


Mattia Negrello van de Open Universiteit in Milton Keynes, Groot-Brittannië vond de sterrenstelsels door onverwacht heldere infrarood- en sub-millimeterbronnen te bestuderen op foto’s die eerder waren genomen door de ruimtetelescoop. Vervolgens namen observatoria op Aarde foto’s van de gebieden rond deze heldere bronnen.


Met optische telescopen werd ontdekt dat er op de plaats van de heldere bronnen wel zichtbare sterrenstelsels staan, maar die blijken zich op relatief kleine afstand van de Aarde te bevinden. Dit suggereert dat de zwaartekracht van naburige sterrenstelsels het licht van de verre sterrenstelsels heeft gebogen en versterkt waardoor ze opereren als zogenaamde zwaartekrachtlenzen.


Het licht van sterrenstelsel SDP 81 (links op de afbeelding), op zo’n 11 miljard lichtjaar van de Aarde, werd gebogen en versterkt door een tussenliggend sterrenstelsel (blauw, rechts). Het resultaat van dit effect is de roze kleur in het rechter plaatje.


Asantha Cooray van de Universiteit van Californië, Irvine denkt dat tegen maart 2011 enkele honderden van deze zwaartekrachtlenzen zijn ontdekt, wanneer Herschel tijdens het zogenaamde ATLAS-project een deel van de sterrenhemel gedetailleerd in kaart heeft gebracht.


Op deze manier kunnen ver verwijderde sterrenstelsels beter bestudeerd worden dan je op basis van hun afstand zou verwachten. De manier waarop het licht is gebogen kan ook meegenomen worden in de studie naar de relatie tussen donkere materie en zwaartekrachtlenzen.


Bron: Dailygalaxy.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten