donderdag 2 december 2010

Object ter grootte van Jupiter nabij rand zonnestelsel?


Wetenschappers denken dat een object ter grootte van de planeet Jupiter zich nabij de rand van ons zonnestelsel bevindt. Zou het hier misschien kunnen gaan om de planeet Niburu?
“We hebben nu genoeg data en kometen onderzocht om deze hypothesis te testen”, zei planetair wetenschapper John Matese van de Universiteit van Louisiana. “Enkel nu kunnen we vaststellen of zich daar een dergelijk object bevindt.”
Dwergster
In een nieuwe analyse van observaties, die teruggaan tot 1898, stellen Matese en zijn collega Whitmire vast dat ongeveer 20% van de zichtbare kometen ons zonnestelsel hebben bereikt door de invloed van een ver object.
Het idee was een reactie op de eerdere suggestie van doemdenkers dat op de plaats aan de rand van het zonnestelsel een zwakke bruine of rode dwergster kon staan die elke 30 miljoen jaar een regen aan kometen op ons afstuurt en beter bekend staat als 'Nemesis'. Later onderzoek wees echter uit dat deze hypothese erg onwaarschijnlijk is.
“Maar we begonnen ons af te vragen wat voor object we dan konden afleiden uit de huidige data die we zien”, zei Matese. “Welke kracht kan ervoor zorgen dat kometen zo dicht bij de Zon komen dat we ze kunnen zien?”
Oortwolk
De kosmische sneeuwballen bevinden zich meestal in de Oortwolk tot hun baan door een kracht van buitenaf verandert. Dit kan drie redenen hebben, zo stelt Matese. De constante aantrekking van de Melkweg kan kometen in de richting van ons zonnestelsel duwen. Daarnaast kan een passerende ster kometen uit de Oortwolk schudden. Tot slot kan een groot object in de vorm van een planeet of dwergster de kometen in de richting van onze Zon duwen.
In elk van de scenario’s wordt een bepaald patroon zichtbaar aan de nachtelijke hemel. Nadat het team de baan van meer dan 100 kometen uit de Minor Planet Center database had onderzocht, kwamen ze tot de conclusie dat 80% van de kometen uit de Oortwolk in de richting van ons zonnestelsel werd geduwd door de zwaartekracht van de Melkweg.
De overige 20% had echter een duw nodig van een object met ongeveer 1,4 keer de massa van planeet Jupiter.
WISE
Het patroon wordt alleen zichtbaar voor kometen die uit het buitenste bolvormige gedeelte van de Oortwolk komen, wat zich tussen 0,3 en 0,8 lichtjaar afstand van de Zon bevindt. Kometen uit het plattere, donutvormige, binnenste gedeelte van de Oortwolk creëren niet hetzelfde karakteristieke patroon.
Waarschijnlijk krijgen we binnen nu en tien jaar meer duidelijkheid omdat meerdere onderzoeken online gaan verschijnen, waarbij de data over kometen die nu bekend zijn in het niet zullen vallen. Wellicht kan dan een verklaring worden gevonden voor de asymmetrische baan van de kometen.
Matese merkt op dat WISE, NASA’s infraroodtelescoop, tot die tijd uitkomst kan bieden, omdat hiermee het object zichtbaar zou kunnen worden gemaakt.
Bron: 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten